NESTABILNOST HRBTENICE

Nestabilnost vretenc, običajno en nivo, redkeje več nivojev, je posledica napredovalih obrabnih (degenerativnih) sprememb na hrbtenici. Hrbtenica se zaradi obrabljanja medvretenčnih ploščic poseda in se s tem krajša. Okolne vezi, ki dajejo hrbtenici stabilnost pa se s posedanjem hrbtenice ne krajšajo. Posledica tega je, da lahko prihaja do zdrsa vretenca naprej in s tem do pojava nestabilnosti in posledičnih bolečin v hrbtenici. Telo sicer samo deluje proti nestabilnosti in sicer na način, da tvori na sprednji strani vretenc izrastke (osteofite) in preko teh izrastkov se vezi (ligamenti) ponovno napnejo in hrbtenica ostaja stabilna (slika 1).

Slika 1: Prikaz kostnih izrastkov na sprednji strani vretenc. Pomen teh izrastkov je, da se pri posedeni hrbtenici zaradi obrabe medvretenčnih ploščic vezi, ki dajejo hrbtenici stabilnost, ponovno napnejo in s tem stabilizirajo vretenca med seboj.

V kolikor pa telo teh izrastkov ne tvori, pa posledično prihaja do ohlapnosti vezi in s tem do nestabilnosti vretenc. Posledica je pojav bolečine v hrbtenici, ki je lahko različne jakosti, od blage, pa do zelo hude bolečine. Diagnozo se postavi na podlagi rentgenskega slikanja hrbtenice v stranski projekciji (govorimo o t.i. funkcionalnih posnetkih). Bolnika se poslika v maksimalnem predklonu in maksimalnem zaklonu. Iz teh dveh skrajnih posnetkov nato razberemo stabilnost ali nestabilnost oz. premike vretenc (slika 2).

Slika 2: Prikaz zdrsa 4. ledvenega vretenca naprej in posledično se pojavi nestabilnost hrbtenice.

Zdravljenje je v začetni fazi vedno konzervativno (neoperativno). V obdobju bolečin je potreben počitek oz. prilagoditev aktivnosti bolečini, jemanje zdravil proti bolečinam (antirevmatiki), pomaga tudi obravnava s strani fizioterapevta. Ko se bolečina umiri je potrebno pričeti z vsakodnevnimi vajami za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic in upoštevati smernice zdravega načina življenja, kar pomeni, da hrbtenici škoduje dolgotrajno sedenje, prisilne drže, dvigovanje bremen. Mnogim bolnikom ta terapija pomaga in v življenju večjih težav nimajo. Pri nekaterih pa kljub temu bolečine vztrajajo, se stopnjujejo in pri teh bolnikih je slej ko prej potreben operativni poseg in sicer zatrditev nestabilnih vretenc med seboj z vijaki.

NE SPREGLEJTE