OSTEOPOROTIČNI ZLOMI VRETENC

Osteoporoza je obolenje, ki nastaja z leti, predvsem pri ženskah, kot posledica zmanjševanja kostne gostote. Kost se preko našega življenja ves čas gradi in razgrajujejo. Do 50. leta gre večinoma za uravnotežen proces. Kostna izgradnja je enaka kostni razgradnji. Po 50. letu življenja pa kostna razgradnja prevlada in posledično se gostota kosti manjša. Gostota kosti se lahko zmanjša do ravni, ko že minimalne obremenitve prekoračijo trdoto kosti in kost se zlomi. Kot posledica osteoporoze so vretenca hrbtenice ena najbolj pogostih struktur v našem telesu, ki se zlomijo. Govorimo o osteoporotičnih zlomih vretenec (slika 1).

Slika1: Prikaz osteoporotičnega zloma vretenca (v tem primeru zlom 2. ledvenega vretenca).

Vretenca se pri osteoporozi lahko zlomijo že ob minimalni poškodbi, lahko celo brez poškodbe. Pogostokrat se lahko zlomijo pri dvigu bremena, pri sunkovitem gibu, pri hudi osteoporozi lahko celo pri kašljanju, kihanju, napenjanju… Zlom se potrdi z rentgenskim slikanjem, v kolikor nismo povsem sigurni pa se napravi magnetna resonanca (MRI preiskava). Zdravljenje je večinoma konzervativno (neoperativno), kar pomeni, počitek oz. prilagoditev aktivnosti bolečini, analgetiki (zdravila proti bolečini). Pogostokrat bolniku predpišemo za 6-8 tednov steznik, ki stabilizira hrbtenico. Zlom se običajno v dveh mesecih zaceli in s tem bolečina popusti. Nato so potrebne redne vaje za krepitev hrbteničnih in trebušnih mišic in potrebno je upoštevati smernice zdravega načina življenja, kar pomeni, da hrbtenici škoduje dolgotrajno sedenje, prisilne drže, dvigovanje bremen. Potrebno je seveda tudi zdravljenje osteoporoze.
Pri bolnikih z zlomom vretenc zaradi osteoporoze, ki imajo hudo nevzdržno bolečino, ali pa prihaja do nezaraščanja zloma vretenc, pa prihaja v poštev operativni poseg. Večinoma se poslužujemo operacije vertebroplastike oz. vbrizgavanje cementa v telo zlomljenega vretenca. Poseg večinoma opravimo v lokalni, redkeje v splošni anesteziji. Pri tem posegu uvedemo skozi kožo v telo vretenca iglo. Položaj igle spremljamo z rentgenskim slikanjem med operacijo v stranski in A/P projekciji. Ko smo z iglo v zlomljenem delu telesa vretenca nato pod kontrolo rentgenskega slikanja vbrizgamo cement v telo vretenca. Ko se vretence zapolni s cementom, počakamo, da se cement strdi, kar se običajno zgodi v 15 minutah (slika 2).

Slika 2: Prikaz cementiranja vretenca (poseg vertebroplastika) pri osteoporotičnem zlomu vretenca. Po strditvi cementa bolečina v hrbtenici popusti.

Po posegu bolečina zaradi zlomljenega vretenca takoj popusti in bolnik lahko takoj vstane in prične s hojo. Prednost tega posega je predvsem ta, da bolečina takoj popusti, slabost pa, da gre za operativni poseg, ki ima določen riziko (poškodba živcev, krvavitev, zanos cementa po telesu…) in predvsem lahko po takem cementiranju pride pogosteje do zloma sosednjega oz. priležnega vretenca (vretenca nad ali pod cementiranim vretencem). Govorimo o fenomenu domin. Cementiramo eno vretence, pa se čez čas zlomi sosednje vretence.

NE SPREGLEJTE