TUMORJI LEDVENE HRBTENICE

Pri dolgotrajni, napredujoči bolečini v ledveni hrbtenici je potrebno pomisliti tudi na tumorje. Tumorje v ledveni hrbtenici lahko razdelimo na primarne in sekundarne in na benigne in maligne tumorje. Primarni tumorji so tumorji, ki vzniknejo v sami ledveni hrbtenici, sekundarni tumorji pa so tumorji, ki se razširijo v predel ledvene hrbtenice iz nekega drugega področja (običajno gre za metastaze). Benigni tumorji so nerakavega izvora, medtem ko so maligni tumorji rakavega izvora.
Daleč najpogostejši tumorji v ledveni hrbtenici so sekundarni in maligni tumorji. To pomeni, da se v ledveno hrbtenico razširijo z drugega področja, kjer je nastala rakava tvorba in se nato rakava tvorba razširi po telesu, pogostokrat v vretenca ledvene hrbtenice. Govorimo o metastatskem procesu. Najpogosteje se v hrbtenico razširijo maligni tumorji dojke, prostate, pljuč, ledvic. Lahko pa se razširijo v ledvena vretenca praktično vsi maligni tumorji telesa. Klinična slika je pojav bolečine v ledveni hrbtenici, ki se stopnjuje in hitro napreduje. Pogostokrat je prisotna nočna bolečina. Pogostokrat je prvi znak nenadno nastala bolečina, ko se zaradi oslabelosti vretenca zaradi tumorja vretence zlomi. Z rastjo tumorja se lahko pojavijo nevrološke motnje spodnjih okončin, kar bolnik čuti kot mravljinčenje po spodnjih okončinah, izgubo občutka za dotik po koži, v hujših primerih tudi oslabelost mišične moči v nogah, v najhujših primerih tudi izguba kontrole nad odvajanjem vode in blata. Diagnozo potrdimo z rentgenskim slikanjem, predvsem pa diagnozo potrdi magnetno-resonančna preiskava (MRI), ki pokaže mesto in obsežnost procesa v hrbtenici (slika 1).

Slika 1: MRI preiskava ledvene hrbtenice, ki pokaže spremenjeno strukturo kostnine vretenc, kot posledica razsejanosti tumorskega procesa.

V večini primerov je potrebno opraviti tudi scintigrafijo skeleta. Gre za preiskavo, kjer se v telo vbrizga kontrastno sredstvo, ki se nato nakopiči v vseh delih kosteh, kjer je prisoten tumor. S tem ugotovimo razsežnost malignega procesa (slika 2).

Slika 2: Scintigrafija skeleta je preiskovalna metoda, kjer v telo vbrizgamo kontrastno sredstvo, ki se nato kopiči na vseh mestih, kjer je prisotna tumorska masa. S tem ugotovimo razsežnost malignega procesa. Slika prikazuje obsežno razsejanost malignega procesa po kosteh zaradi malignega tumorja prostate.

Zdravljenje tumorskega procesa je nujno potrebno. Najprej je potrebno ugotoviti izvor tumorja. V večini primerov je potrebna biopsija prizadetega vretenca. To pomeni, da vzamemo košček tkiva iz prizadetega vretenca in po analizi vzorca dobimo izvor tumorja. Zdravljenje je odvisno od vrste tumorja in od klinične slike. Tako zdravljenje poteka v obliki kemoterapije, obsevanja, v večini primerov pa je potrebna operativna terapija, ko tumor odstranimo, hrbtenico stabiliziramo z vijaki, temu pa nato sledi kemoterapija in obsevanje. Seveda je potrebno zdraviti tudi osnovni tumor.
Redkejši tumorji so primarni, benigni (nerakavi) tumorji, ki zrastejo neposredno v vretencih. To so predvsem tumor osteid osteom, osteoblastom, anevrizmatska kostna cista, hemangiomi. Značilna klinična slika je bolečina, pogostokrat nočna. Diagnozo potrdi MRI preiskava in scintigrafija skeleta. Dokončno diagnozo pa postavimo na podlagi odvzema koščka kosti (biopsija) in histološke analize, ki opredeli vrsto tumorja. Zdravljenje je večinoma operativno, ko tumor odstranimo, pogostokrat je metoda izbora tudi cementiranje vretenca.

NE SPREGLEJTE