ZOŽITEV (STENOZA) HRBTENIČNEGA KANALA LEDVENE HRBTENICE

Naročite se na pregled HRBTENICE na narocanje@lagunamed.si ali preko KONTAKTNEGA OBRAZCA.

VIDEO

Definicija

Zožitev ali stenoza hrbteničnega kanala pomeni, da je hrbtenični kanal, kjer se nahajajo živčne strukture zožen ali stisnjen. Nastaja kot posledica napredovale obrabe sklepov (fasetni sklepi) na hrbtenici. Kot posledica obrabe sklepov nastajajo kostni izrastki (osteofiti), ki se bočijo v hrbtenični kanal in s tem ožijo kanal (slika).

Anatomski prikaz zožitve (stenoze) hrbteničnega kanala. Kot posledica obrabe sklepov na hrbtenici (fasetni sklepi), nastajajo kostni izrastki, ki se bočijo v hrbtenični kanal in ga s tem ožijo. Leva slika prikazuje normalno velikost hrbteničnega kanala, desna slika prikazuje kostni izrastek, ki se boči v hrbtenični kanal z desne strani in ga s tem oži.

Vzrok za nastanek

Obraba hrbtenice najprej nastopa na medvretenčni ploščici. Z napredovanjem obrabe medvretenčne ploščice se ta poseda. Posledica posedanja je prenos obremenitve hrbtenice navzad na fasetne sklepe. Pri najstniku, ki še nima obrabe hrbtenice je razporeditev teže zgornjega dela telesa na hrbtenico taka, da sprednji steber (medvretenčna ploščica) nosi 40% telesne teže zgornjega dela telesa, medtem ko fasetna sklepa prenašata skupno 60% telesne teže zgornjega dela telesa (30% vsak). S posedanjem medvretenčne ploščice se tako obremenitev prenaša na fasetne sklepe, ki so posledično preobremenjeni in se začnejo obrabljati. Ob tem prihaja do tvorbe kostnih izrastkov – osteofitov, ki se bočijo v hrbtenični kanal in ga s tem ožijo. Spinalna stenoza je torej posledica napredovale obrabe hrbtenice zaradi obrabe sklepov. Tako se klinični znaki spinalne stenoze pričnejo pojavljati običajno po 60. letu življenja.

NE SPREGLEJTE

ZOŽITEV (STENOZA) HRBTENIČNEGA KANALA LEDVENE HRBTENICE

FASETNI SKLEPI

Dve vretenci sta zadaj povezani preko dveh sklepov (en na levi, drugi na desni strani). Govorimo o fasetnih sklepih. Gre za prave sklepe, katerih sklepna površina pokriva…
- PREBERI VEČ -