ZOŽITEV (STENOZA) HRBTENIČNEGA KANALA LEDVENE HRBTENICE

Naročite se na pregled HRBTENICE na narocanje@lagunamed.si ali preko KONTAKTNEGA OBRAZCA.

Rehabilitacija

Rehabilitacija po dekompresiji brez fiksacije

Operativni poseg poteka v splošni anesteziji in traja cca 1 uro. Po operaciji bolnik isti dan vstane in začne s prvimi koraki. Naslednji dan, pri nekaterih primerih že isti dan, je bolnik odpuščen v domačo oskrbo. Doma svetujemo čim več aktivnosti (hoja), odsvetujemo pa daljša sedenja (sedenje do 15 minut), prepovedano je dvigovati bremena, delati v prisilnih držah. Po treh tednih je pri bolniku indicirano zdraviliško zdravljenje za 14 dni. Po zdraviliškem zdravljenju je rehabilitacija zaključena in bolnik prične z opravljanjem vsakodnevnega poklica. Prva dva meseca svetujemo 4 urni delovni čas. Po operaciji bolnik nima omejitev v vsakodnevnem življenju. Potreben pa so vsakodnevne vaje za krepitev hrbteničnih in trebušnih mišic, potrebno je upoštevati smernice zdravega načina življenja. To pomeni, da se je potrebno izogibati dolgotrajnega sedenja (vstajanje na 30 minut), prisilnim držam, dvigovanju bremen oz. potrebno je dvigovati s koleni.

Rehabilitacija po dekompresiji z dodatno fiksacijo

Operativni poseg poteka v splošni anesteziji in traja cca 2 uri (enonivojska fiksacija). Po operaciji bolnik isti dan vstane in začne s prvimi koraki. Fizioterapevt pokaže vaje za ledveno hrbtenico. Bolnik je običajno odpuščen v domačo oskrbo 2. dan po operaciji. Doma svetujemo čim več aktivnosti (hoja), odsvetujemo pa daljša sedenja (sedenje do 15 minut), prepovedano je dvigovati bremena, delati v prisilnih držah. Potreben je tudi relativen počitek v ledveni hrbtenici, kar pomeni, da se mora bolnik izogibati večjim gibom z ledveno hrbtenico. Potrebno je namreč, da se v predelu odstranjene medvretenčne ploščice, kjer je vstavljena kletka, ki je izpolnjena s kostjo, dve sosednji vretenci v tem delu koščeno prerasteta. To se zgodi v obdobju 3-4 mesecih. V kolikor se ta predel ne bo koščeno prerasel, je obremenitev ves čas na vijakih in palicah in posledično lahko pride, zaradi utrujenosti materiala, do zloma vijakov, palic in posledično do ponovne operacije. Običajno je prva kontrola po operaciji čez 2 meseca. Takrat napravimo RTG slikanje ledvene hrbtenice in v kolikor je prišlo do koščenega preraščanja med dvema sosednjima vretencema, je po treh mesecih bolnik napoten na 14 dnevno zdravljenje v naravno zdravilišče. Po zdraviliškem zdravljenju je rehabilitacija zaključena in bolnik prične z opravljanjem vsakodnevnega poklica. Prva 2-3 meseca svetujemo 4 urni delovni čas, nato postopen prehod na polni delovni čas. Po operaciji mora bolnik izvajati vsakodnevno vaje za krepitev hrbteničnih in trebušnih mišic, potrebno je upoštevati smernice zdravega načina življenja. To pomeni, da se je potrebno izogibati dolgotrajnega sedenja (vstajanje na 30 minut), prisilnim držam, dvigovanju bremen (svetujemo dvigovanje bremen do 8 kg) oz. potrebno je dvigovati s koleni. V kolikor ima bolnik težje fizično delo, je potrebna pri nekaterih bolnikih ocena po invalidski komisiji.

NE SPREGLEJTE

ZOŽITEV (STENOZA) HRBTENIČNEGA KANALA LEDVENE HRBTENICE

FASETNI SKLEPI

Dve vretenci sta zadaj povezani preko dveh sklepov (en na levi, drugi na desni strani). Govorimo o fasetnih sklepih. Gre za prave sklepe, katerih sklepna površina pokriva…
- PREBERI VEČ -