DEGENERATIVNI PROCES HRBTENICE

Hrbtenica, predvsem ledveni del, je ena najbolj obremenjenih struktur pri človeku. Posledično je tudi obrabni proces zgoden in z leti lahko izrazit. Obrabni proces na hrbtenici se običajno prične po 20. letu življenja, pri današnjem človeku zaradi statičnega načina življenja, neaktivnosti tudi prej. Ni neobičajno, da se prve obrabne spremembe vidijo tudi že pri najstnikih, kar pred več deset let nazaj praktično ni bilo nikoli videti. Tudi pri hrbtenici je problematična struktura hrustanec. V sprednjem delu je to medvretenčna ploščica, zadaj pa sta dva sklepa – fasetna sklepa, ki imata vse lastnosti pravega sklepa. Tudi za hrustanec hrbtenice veljajo enaki prehrambeni principi kot za ostali hrustanec po telesu. Tako se izmenjujejo hranilne in odpadne snovi preko kosti sosednjih vretenc po principu difuzije oz. osmoze. Za dodatno oz. zadostno izmenjevanje tekočin je nujno potrebno še neprestano gibanje hrbtenice v vseh smereh. S tem se v medvretenčni ploščici ustvarjajo trenutna področja višjega oz. področja nižjega tlaka, kar pospešuje izmenjavo snovi. Pri predklonu tako naraste tlak v sprednjem delu ploščice, v zadnjem delu pade; obratno je pri zaklonu, enako tudi pri odklonih in rotacijah trupa.
Obrabne spremembe na hrbtenici nastajajo pri vsakem človeku. Obrabnih sprememb ne moremo zaustaviti, lahko pa obrabo upočasnimo. Za odložitev in upočasnitev teh sprememb je nujno potrebno upoštevati določene biomehanske principe (glej poglavje obremenitve – biomehanika hrbtenice).
Obraba na hrbtenici se najprej začne na medvretenčni ploščici. Posledica ja tanjšanje medvretenčne ploščice in tvorba kostnih izrastkov (slika 1). Posledica začetne obrabe je pogostokrat nastanek diskus hernije (glej poglavje diskus hernija).

Rentgenski prikaz obrabe medvretenčnih ploščic. Ploščice v spodnjem delu ledvene hrbtenice so posedene (obrabljene), vidni so tudi kostni izrastki spredaj (osteofiti)

Ko se medvretenčna ploščica obrabi, se posledično teža prenese na zadašnje sklepe (fasetne sklepe). Posledica večje obremenitve sklepov je nato še obraba sklepov. Obraba sklepov se običajno prične po 40. letu življenja. Posledica obrabe sklepov je tvorba kostnih izrastkov, ki se lahko bočijo v hrbtenični kanal. Posledica tega je zožitev (stenoza) hrbteničnega kanala, ki se kaže s specifično klinično sliko (slika 2) (glej poglavje stenoza hrbteničnega kanala).

Prikaz zožitve hrbteničnega kanala (stenoza). Leva slika prikazuje normalno velikost hrbteničnega kanala, desna slika prikazuje zožitev hrbteničnega kanala kot posledica tvorbe kostnih izrastkov, ki se bočijo v kanal.

NE SPREGLEJTE