ortopedija-kosak-hernija-skolioza-stenoza-fiksacije-tumorji-vnetja-hrbtenica-ozadje-o-meni

NAROČI SE NA PREGLED

Dr. Robert Košak, dr. med.

specialist ortoped, specialist za obolenja hrbtenice

Medicinsko fakulteto v Ljubljani sem zaključil leta 1996. Tekom študija na Medicinski fakulteti sem prejel leta 1993 Prešernovo nagrado za znanstveno raziskovalno delo. Po zaključenem študiju na Medicinski fakulteti sem se leta 1997 zaposlil v Kliničnem centru Ljubljana na Ortopedski kliniki, kjer sem leta 1998 pričel s specializacijo iz ortopedije.

Leta 2000 sem s področja analize obrabe kolčnih endoprotez prejel naziv magister znanosti, leta 2006 iz istega področja tudi naziv doktor znanosti.

Leta 2003 sem opravil specialistični izpit iz ortopedije. Že tekom specializacije sem se pričel zanimati za hrbtenična obolenja in sem že v tem obdobju pričel z izvajanjem hrbteničnih operacij. Po končani specializaciji sem nadaljeval delo na Ortopedski kliniki v Ljubljani, na Oddelku za kirurgijo hrbtenice, kjer sem bil zaposlen do julija 2018.

Že med specializacijo in po končani specializacija sem opravljal dodatna izobraževanja v tujini in sicer:

  • Kanada (Halifax – Queen Elizabeth II Health Sciences Centre, Toronto – St. Michael’s hospital, London Ontario – University Hospital, Health Sciences Centre),
  • Nemčija (Hamburg – Altona Children’s Hospital, Lubeck – Schoen Clinic Neustadt – Hospital for Spinal Surgery and Scoliosis Centre)
  • Avstrija (Dunaj – Zentrum fur Orthopaedie und Rheumatologie)

Trenutno sem zaposlen kot strokovni direktor v zasebnem Kirurškem sanatoriju MD Medicina v Ljubljani, kjer še vedno izvajam le hrbtenične operacije. Izvajam hrbtenične operacije celotne hrbtenice, od vratne, prsne in ledvene. Ukvarjam se s celotno patologijo hrbtenice. Moje ožje področje je zdravljenje otroških deformacij hrbtenice (skolioze). Težje deformacije izvajam kot edini hrbtenični kirurg v Sloveniji. Iz tujine v Slovenijo sem prinesel nekaj novih metod s področja zdravljenja skolioz.

Tako sem uvedel:

  • prednji pristop zdravljenja skolioz,
  • uvedel VEPTR sistem pri zdravljenju skolioz pri najmlajših otrocih (od 1.-4. leta starosti),
  • uvedel korekcijo skolioz z metodo redukcijskih vijakov,
  • uvedel Growing rod MAGEC sistem pri zdravljenju skolioz otrok od 5.-10. leta starosti.

ortopedija-kosak-hernija-skolioza-stenoza-fiksacije-tumorji-vnetja-hrbtenica-ozadje-COBBIS LOGOImel sem številna predavanja, tudi vabljena predavanja v tujini in Sloveniji, objavljenih je bilo tudi več mojih del.
(http://www.cobiss.si/raziskovalci.htm).