VNETNI PROCESI LEDVENE HRBTENICE

Pri trdovratni, dolgotrajni, napredujoči bolečini v ledveni hrbtenici je potrebno pomisliti na vnetni proces, ki prizadenejo medvretenčno ploščico, redkeje fasetne sklepe hrbtenice. Običajno ima bolnik hudo, neobvladljivo bolečino, ki se iz dneva v dan, lahko celo iz ure v uro stopnjuje. Običajno ima bolnik povišano telesno temperaturo, mrzlico, slabo počutje. Stanje se pri najhujših oblikah iz ure v uro poslabšuje, bolnik lahko pade celo v sepso (splošno zastrupitev) in njegovo življenje lahko postane celo ogroženo. Gre za urgentno stanje. Potrebno je takoj napraviti preiskave. Pomembno je vzeti krvne preiskave, kjer vidimo povišane vrednosti vnetnih znakov (CRP, levkociti, sedimentacija). Potrebno je napraviti rentgensko slikanje, predvsem pa magnetno – MRI preiskavo, kjer vidimo lokacijo in razsežnost vnetnega procesa (slika 1).

Slika 1: Prikaz obsežnega vnetnega (gnojnega) procesa v predelu ledvene hrbtenice (v tem primeru med 3. in 4. ledvenim vretencem). Gnojna vsebina se izrazito boči v hrbtenični kanal in močno utesnjuje živčne strukture v njem.

Naslednji postopek pri bolnikih, ki niso življenjsko ogroženi in imajo normalno moč v spodnjih okončinah (gnojna vsebina še ni pomembno pritisnila na živčne strukture v hrbteničnem kanalu) je odvzem iz okuženo spremenjene medvretenčne ploščice kužni material (biopsija). Na ta način pridobimo gnojno vsebino in iz te vsebine nato v laboratoriju izolirajo bakterijo, ki je povzročila vnetje. Takoj je potrebno antibiotično zdravljenje in sicer v prvih tednih v obliki infuzij antibiotika, ko se stanje umirja pa običajno nadaljujemo z zdravljenjem antibiotika v obliki tablet. Zdravljenje je dolgotrajno in običajno traja 5-6 tednov. Pri bolnikih, ki imajo življenjsko grozeče stanje, predvsem pa oslabelo mišično moč v nogah (posledica pritiska gnojne vsebine v hrbtenični kanal, kjer so živci za spodnje okončine), pa je potreben urgenten operativni poseg. S posegom se sprazni gnojna vsebina iz hrbtenice, poleg tega pa se prizadeti del hrbtenice fiksira z vijaki. Po operaciji je potrebno intenzivno antibiotično zdravljenje, prvih nekaj tednov v obliki antibiotičnih infuzij, ko pa se stanje stabilizira preidemo na antibiotično zdravljenje s tableti. Antibiotično zdravljenja traja več tednov (običajno 6 ali več tednov).

NE SPREGLEJTE