SKLEPNA – FASETNA BOLEČINA V LEDVENI HRBTENICI

Spredaj so vretenca povezana med seboj preko medvretenčne ploščice, zadaj pa preko sklepov (fasetni sklepi). Obrabni proces na hrbtenici se prične zgodaj v človekovem življenju in sicer že po 20.letu starosti. Obraba se najprej začne na medvretenčni ploščici. Ta se prične posedati. Posledica posedanja medvretenčne ploščice je, da se obremenitev prenese na zadaj ležeče sklepe (fasetne sklepe) in posledica je večja obremenitev teh sklepov. Posledično se ti sklepi začno obrabljati in lahko se pojavi bolečina (slika 1).

Slika 1: Po obrabi medvretenčne ploščice se poveča obremenitev na fasetne sklepe hrbtenice. Posledica povečane obremenitve je obrabljanje teh sklepov in lahko pojav bolečin v križu.

Tipično ima bolnik ostro bolečino v hrbtenici, ki se tipično poveča pri gibu zaklona. Pri zaklonu namreč pride do še večje obremenitve sklepov. Jakost bolečine je lahko majhna, lahko pa je bolečina izrazita. Prvi ukrep pri teh bolnikih je poskus konzervativnega (neoperativnega zdravljenja). V fazi bolečine je potreben počitek oz. prilagoditev aktivnosti bolečini, jemanje zdravil proti bolečinam (antirevmatiki), pomaga tudi obravnava s strani fizioterapevta. Bolečina se pogostokrat umiri. Če se bolečina umiri, je pomembno, da bolnik prične z vsakodnevnimi vajami za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic in upoštevati smernice zdravega načina življenja, kar pomeni, da hrbtenici škoduje dolgotrajno sedenje, prisilne drže, dvigovanje bremen (glej poglavje biomehanika hrbtenice). V kolikor pa se bolečina ne umirja in postaja vse hujša, pa je najprej potrebno potrditi vzrok fasetne bolečine. Običajno to napravimo z blokado (injekcija lokalnega anestetika in kortikosteroida) v posamezen sklep (slika 2).

Slika 2: Blokada (omrtvičenje) fasetnega sklepa. V kolikor blokada prinese nekaj tedensko olajšanje bolečin je to potrditev vzroka bolečine v tem sklepu.

V kolikor se za nekaj tednov bolečina izrazito umiri, je to potrditev, da je vzrok bolečine sklep, ki smo ga blokirali. V tem primeru, v kolikor ima bolnik seveda izrazite bolečine, prihaja v poštev operativni poseg zatrditve bolečih vretenc med seboj. Včasih pa je zadosti, da na 3-4 mesece pomagamo s ponovnimi blokadami bolečih fasetnih sklepov.

NE SPREGLEJTE