MEDVRETENČNA PLOŠČICA

Medvretenčna ploščica (diskus intervertebralis) povezuje spredaj dve telesi vretenc med seboj. Gre za hrustančno strukturo, ki je sestavljena iz dveh delov: čvrstega vezivnega obročka (anulus fibrosus), ki v svoji sredini drži želatinozno jedro (nukleus pulposus). Naloga medvretenčne ploščice je, da deluje kot blažilec, ki prenaša sile obremenitve na hrbtenico. Znotraj medvretenčne ploščice je pritisk, ki je odvisen od položaja in obremenitve telesa. Pri vzravnano pokončno stoječem človeku je pritisk v ploščici med 4. in 5. ledvenim vretencem enak njegovi telesni teži (pri 80 kg težkem človeku je pritisk v medvretenčni ploščici enak pritisku, ki ga ustvarja teža 80 kg), pri vseh ostalih položajih in obremenitvah pa pritiski presegajo večkratni faktor njegove telesne teže (glej poglavje biomehanika hrbtenice).

Medvretenčna ploščica zgodaj v človekovem življenju podleže obrabnemu procesu in sicer se obrabni proces začenja že po 20. – 25. letu življenja. Pri današnji mladini, kot posledica statičnega načina življenja (posedanje za telefoni, računalniki, malo gibanja…), opažamo prve obrabne spremembe že celo po 15. letu starosti (glej poglavje obraba hrbtenice). Posledice obrabe
se lahko kažejo z različnimi bolezenskimi stanji (najpogosteje hernija medvretenčne ploščice) in s pojavom bolečine v hrbtenici. Velik pomen pri upočasnitvi obrabnega procesa, nastankom bolezenskih stanj imajo vaje za jačanje trebušnih in hrbtnih mišic in upoštevanje zdravega načina življenja za našo hrbtenico (poglavje biomehanika in obrabni proces hrbtenice).

Zgradba medvretenčne ploščice (vezivni obroček in jedro). Medvretenčna ploščica deluje kot blažilec (»amortizer«).

NE SPREGLEJTE