FIZIOLOŠKE KRIVINE HRBTENICE

Hrbtenica, gledana od spredaj je ravna, če pa jo pogledamo iz strani je ukrivljena v obliki dvojne črke S. Govorimo o fizioloških krivinah hrbtenice. Tako je v vratnem in ledvenem delu hrbtenica ukrivljena navzpred (govorimo o vratni in ledveni lordozi), v prsnem in križno-trtičnem predelu je ukrivljena navzad (govorimo o prsni in križno-trtični kifozi) .

Pomen teh krivin je v tem, da delujejo kot nekakšen blažilec (»amortizer«) in s tem zaščitno delujejo na obremenitev hrbtenice. Zmanjšanje teh krivin poveča obremenitev hrbtenice in s tem prihaja do hitrejšega obrabljanja in različnih bolezenskih stanj hrbtenice. Velik pomen pri vzdrževanju normalnih krivin hrbtenice imajo trebušne in hrbtne mišice in zato je tako pomembno, da celo življenje izvajamo vaje za krepitev teh mišic. Normalna vrednost ledvene lordoze in prsne kifoze je okrog 40 stopinj.

Fiziološke krivine hrbtenice (vratna in ledvena lordoza, prsna in križno-trtična kifoza)

NE SPREGLEJTE

VRETENCA

Vsa vretenca, razen prvega in drugega, ki sta zgrajeni specifično, so sestavljena iz telesa vretenca, ki se nadaljujejo navzad v lok (arkus) vretenca.
- PREBERI VEČ -