DISKUS HERNIJA (HAERNIA DISCI)

Zdravljenje

Pri bolnikih s sumom na diskus hernijo, torej pri bolnikih, ki imajo bolečino vzdolž spodnje okončine po sprednji strani stegna, ali pogosteje po zadnji strani noge, predvsem od kolena navzdol in je Lasseque, ali test na nateg femoralisa pozitiven, je potrebno najprej izključiti urgentna stanja.

Nujna stanja
Urgentni stanji sta dve. Prvo urgentno stanje predstavlja Sindrom caudae equinae. Gre za sfinkterske motnje (uhajanje ali zapora vode in blata), pogostokrat je prisotna sedlasta anestezija (oslabel občutek za dotik okoli spolovila, anusa, po notranji strani stegen), pri moškem pogosto opažamo motnje erektilne funkcije, lahko so prisotne, ne pa nujno, pareze na spodnjih okončinah. Vsakega bolnika, pri katerem obstaja najmanjši sum na ta sindrom, je potrebno urgentno poslati na pregled k ortopedu. V kolikor bo nadaljnja obravnava zamujena, bo namreč prišlo do trajne okvare in s tem do hude invalidnosti. Bolnika je potrebno operirati čim prej, saj se iz ure v uro povečuje možnost trajne okvare.

Drugo relativno urgentno stanje je nenadna oslabelost mišic spodnjih okončin (pareza). To pomeni, da je zmanjšana moč upogibalk mišic stopala navzgor (bolnik ne more stopiti na peto), lahko upogibalk stopala navzdol (bolnik ne more stopiti na prste), ali pa je oslabela moč stegenske mišice (iztek kolena). V teh primerih je potrebno takega bolnika takoj poslati v urgentno ortopedsko ambulanto.

Nenujna stanja
V vseh ostalih primerih, ko urgentnega stanja ni, torej ni prisotne akutne pareze, ali sfinkterskih motenj, pač pa je prisotna le bolečina vzdolž spodnje okončine je potrebno najprej pričeti s konzervativno terapijo. Ta sestoji iz počitka oz. prilagoditev aktivnosti do bolečin, protibolečinska zdravila (ob hujših bolečinah tudi v obliki injekcij), lahko se poskuša tudi s fizioterapijo. V kolikor se bolečine umirjajo se nadaljuje s konzervativno terapijo. Ves čas je potrebno seveda biti pozoren na urgentna stanja, saj se ta lahko kadar koli nenadno pojavijo. Na urgentna stanja je potrebno bolnika opozoriti oz. ga z njimi seznaniti in v tem primeru mora takoj priti na pregled. V kolikor s konzervativno terapijo nismo uspešni in bolečina vzdolž spodnje okončine vztraja in je bolniku preveč moteča, začnemo razmišljati o operativnem zdravljenju in v tem primeru, je potrebno napraviti predoperativno diagnostiko.

NE SPREGLEJTE

DISKUS HERNIJA (HAERNIA DISCI)