LUMBOISHIALGIJA-IŠIAS

Definicija

Išias preprosto pomeni le bolečino vzdolž poteka ishiadičnega živca. Ker ta poteka po zadnji strani noge, bolniki čutijo bolečino po zadnji strani noge od ritnice do prstov. Glede na to, v kateri nogi imajo bolečine, govorimo o levostranskem oz. desnostranskem išiasu. Pogostokrat je pridružena še bolečina v ledveni hrbtenici (križu) in zato govorimo skupno o Lumboishialgiji.

Slika: Išias pomeni bolečino vzdolž poteka ishiadičnega živca. Ker ta poteka po zadnji strani noge ima bolnik bolečino po zadnji strani noge od ritnice do stopala.

Vzroki za išias

Vzroki za bolečino po zadnji strani noge (išias) so različni. Skoraj vedno pa so posledica pritiska v hrbteničnem kanalu, kjer se nahajajo živčne strukture, ki se nadaljujejo v živce spodnjih okončin. Daleč najpogostejši vzrok za išias je diskus hernija (izbočena medvretenčna ploščica v hrbteničnem kanalu) (glej poglavje diskus hernija). Diskus hernija nastopa pri začetni obrabi medvretenčne ploščice in zato glavnina diskus hernij nastopa v starosti od 25-40 let. Najpogosteje se diskus hernija pojavi med 4. in 5. ledvenim vretencem (hernija L4/L5) in med 5. ledvenim in 1. križnim vretencem (hernija L5/S1). Redkeje se diskus hernija pojavi med 3. in 4. ledvenim vretencem (hernija L3/L4), še redkeje med 2. in 3. ledvenim vretencem (hernija L2/L3).
V kasnejših letih (običajno po 60. letu življenja) je pogostokrat išias povezan z zožitvijo hrbteničnega kanala (stenoza), ki nastane kot posledica napredovale obrabe hrbteničnih sklepov (glej poglavje stenoza). Posledica tega je, da se tvorijo izrastki, ki se bočijo v hrbtenični kanal in tako ti koščeni izrastki povzročajo utesnitev živčnih korenin v hrbteničnem kanalu.
Pogost vzrok za išias je premik vretenca in s tem pridružena nestabilnost hrbtenice v tem delu. Premaknjeno in nestabilno vretence povzroča zožitev in s tem utesnitev hrbteničnega kanala. Pogostejša vzroka za utesnitev hrbteničnega kanala je še gnojno vnetje (glej poglavje gnojna vnetja hrbtenice) ali tumorji (običajno gre za metastaze) ledvene hrbtenice, ki se bočijo v hrbtenični kanal in s tem povzročijo utesnitev živčnih struktur, ki se nato nadaljujejo kot živci v obe spodnji okončini (glej poglavje tumorji hrbtenice).

NE SPREGLEJTE

LUMBOISHIALGIJA-IŠIAS