OBREMENITEV HRBTENICE PRI DVIGOVANJU BREMEN

Pri dvigovanju ali nošnji bremen se dodatno, poleg navora teže zgornjega dela telesa na isti strani pojavi še navor, ki ga ustvarja preko svoje ročice teža bremena. Večja je teža bremena, večja je ročica, večji je dodatni navor, ki deluje s sprednje strani hrbtenice. Da se telo drži v tem položaju, mora seveda nasproti delovati navor, ki ga ustvarjajo hrbtenične mišice. Tu so obremenitve lahko izrazito visoke (slika 1).

Prikaz obremenitve hrbtenice pri dvigovanju bremen. Poleg navora sile teže zgornjega dela telesa, deluje na sprednji strani hrbtenice še dodaten navor sile teže bremena. Obema navoroma nasprotuje navor sil hrbteničnih mišic.

Pri dvigu bremena 8 kg s hrbtenico, kjer je breme daleč spredaj (ročica navora bremena je velika) in dvignemo tako breme s hrbtenico, lahko dosegajo obremenitev v medvretenčni ploščici L4/L5 tudi preko 1000 kg. Če to izvajamo leta in leta je povsem jasno, da se hrbtenica zgodaj obrablja in to lahko privede do izrazitih težav, bolečin. Smernice pri dvigovanju bremen so torej, da dvigujemo čim lažja bremena, v kolikor pa jih dvigujemo, naj bo breme čim bliže telesu (s tem je ročica bremena in s tem navor bremena manjši) in hrbtenica naj bo čim bolj ravna. Priporočamo torej dvigovanje s koleni z ravno hrbtenico (slika 2).

Slika 2. Prikaz pravilnega dvigovanja bremen. Bremena naj bodo čim manjša in breme naj bo čim bliže hrbtenice. S tem zmanjšamo navor sile teže bremena. Dvigujemo s koleni in ravno hrbtenico, saj s tem zmanjšamo tako navor sile teže zgornjega dela telesa, kot navor sile teže bremena. Posledično je tudi navor sil mišic manjši in celotna obremenitev hrbtenice manjša.

Naročite se na pregled HRBTENICE na info@lagunamed.si ali preko KONTAKTNEGA OBRAZCA.

NE SPREGLEJTE