OBREMENITEV HRBTENICE PRI SEDENJU

Pri sedenju je hrbtenica bistveno bolj obremenjena kot pri stoječem položaju. Vzrok je v tem, da ko se usedemo, pomaknemo hrbtenico nazaj, s tem pa težiščnico potisnemo naprej. S tem povečamo ročico preko katere deluje sila teže zgornjega dela telesa. Ker se ročica poveča je navor teže zgornjega dela telesa večji, posledično mora biti tudi večji navor obhrbteničnih mišic. Ker je posledično vsota obeh navorov višja, je obremenitve hrbtenice tako bistveno večja (slika 1).

Prikaz večje obremenitve hrbtenice pri sedenju, kot stanju. Pri sedenju se težiščnica pomakne naprej in s tem se poveča ročica sile teže zgornjega dela telesa in s tem njen navor. Posledično je večji tudi navor sil hrbtnih mišic. Obremenitev hrbtenice je večja vsaj za 50%.

Najboljše sedenje je, ko sedimo nekoliko nagnjeni nazaj in imamo ledveni del hrbtenice podprt, kar pomeni, da s podporo hrbtenico potisnemo naprej (slika 2). V tem položaju je pritisk v medvretenčni ploščici L4/L5 enak 150% telesne teže človeka. Pri 80 kg težkem človeku je tako obremenitev v tej ploščici, kot bi mu pritiskalo na ploščico 120 kg. Povsem višje obremenitev se vršijo pri običajnem sedenju, kot ga po določenem času večinoma zavzamemo. Sedimo tako, da se nagnemo naprej, ledveni del hrbtenice porinemo nazaj, glavo potisnemo naprej. Na ta način povečamo obremenitve v medvretenčni ploščici L4/L5 na 200% telesne teže človeka. Kar pomeni, da sedaj deluje pri 80 kg težkem človeku pritisk v tej ploščici, kot bi mu pritiskalo 160 kg. Pomembno torej je, da se zavedamo, da je dolgotrajno sedenje pri človeku škodljivo. Priporočamo sedenje 30 -45 minut in nato je potrebno, da vstanemo, se sprehodimo in vsaj malo razgibamo svojo hrbtenico. Pomembno seveda je tudi to, da uporabljamo ergonomsko primerne stole, ki dajejo podporo za ledveno hrbtenico in omogočajo najboljšo prilagoditev telesu.

Slika 2. Prikaz pravilnega sedenja. Sedimo čim bolj vzravnano, ledveni del hrbtenice je podprt (s tem težiščnico približamo hrbtenici), glava je čim bolj vzravnana, pogled je naravnost.

NE SPREGLEJTE